Blokace uživatelů aneb Facebook opět něco podělal - a tentokrát pořádně

22. července 2010

Facebook nabízí možnost zablokovat uživatele, se kterým nechcete být v kontaktu. Na první pohled jistě bezvadná věc, která by se dala přirovnat například k Ignore listu na ICQ, různých sociálních sítích apod. Prostě když vás někdo otravuje, tak ho dáte „do ignorovaných“ a je klid. Jenže ignore list na Facebooku se od těch ostatních zásadně liší. Liší se dokonce tak zásadně, že v případě jeho zneužití dokáže napáchat obrovské škody, jejichž odhalení trvá velmi dlouho (pokud se na ně vůbec přijde).


Aktualizace: Nebezpečí pro majitele stránek již bylo bohudík eliminováno.

Bohužel, Facebook na to šel zostra a zablokoval veškerou komunikaci mezi těmito lidmi, což přináší spoustu problémů. Blokace uživatelů je oboustranná – pokud někoho zablokujete, tak nejen, že se on nedostane na váš profil, ale také vy už neuvidíte ten jeho. Dva lidé navzájem zablokovaní jakoby mezi sebou absolutně neexistovali, ale ostatní uživatelé je normálně vidí. Jediný obsah, který můžete od zablokovaného uživatele vidět, je tak akorát nějaká stará zpráva. Nic víc navzájem neuvidíte.

Máte společné přátele? Nepoužívejte blokaci!

Uvedu na konkrétním příkladu. Máte kamarády Petru a Dana. Dan na vás má neustále nějaké hloupé řeči, otravuje vás a vy chcete od něj mít pokoj – zablokujete ho. Vše se zdá v pořádku až do chvíle, kdy Petra napíše nový status. Proč si pod tím statusem povídá sama? A co to píše za kraviny? Zřejmě si píše s Danem, ale jelikož jste ho zablokovali, tak bohužel nevidíte jeho komentáře, vidíte jen ty její. Přidáte svou reakci na Petry status a ona vám odpoví. Dan uvidí její odpověď, ale jelikož si myslí, že je jediný, kdo tam s ní konverzuje, protože váš komentář nevidí, absolutně nebude odpověď chápat. Jediný, kdo vidí všechny komentáře je Petra, které to už taky přestane dávat smysl. A nakonec budou za blbce všichni zúčastnění…

Na předchozím příkladu jsem uvedl, co zapříčiní jeden zablokovaný uživatel. Zablokujte jich 10 (aneb s blbci se nebavím), mějte společné přátele a zapojujte se do komentářů – odkazy, fotky, statusy, videa. Je toho spoustu, v čem budete nechápavě kroutit hlavou. Holt takhle to dopadá, když vidíte jen každý 5. komentář. To je pak jasné, že to nikomu nebude dávat smysl. Vy tedy blokaci přestanete používat, ale nezabráníte tomu, aby Dan zablokoval vás – v tom případě bude scénář úplně totožný, ale s tím rozdílem, že vy už s tím nic neuděláte, budete bezmocní.

Máte osobní profil a spravujete s ním stránky? Chyba!

Jak už jsem řekl výše, Facebook skrývá veškerou komunikaci mezi blokovanými. Bez ohledu na to, kde se tato komunikace odehrává – stránky nevyjímaje! Co to znamená? Opět předvedu na konkrétní situaci, tentokrát ale nepůjde jen o hloupé komentáře mezi přáteli… vsázce bude pověst vaší firmy.

Máte úspěšnou firmu, které jste založili stránku na Facebooku. Dan má konkurenční firmu, která se vás snaží poškodit. Dan na to ale půjde mazaně – zablokuje váš profil na Facebooku, čímž vám znemožní vidět jeho příspěvky. Nyní může jít na vaši stránku a dělat si tam co chce, aniž byste o tom vy, jako správce stránky, věděli. Napíše tam na vás nějaké pomluvy (může si dokonce založit více takových profilů, aby to vaše potenciální fanoušky více ovlivnilo) a zašle odkazy na nabídku jeho firmy. Vaši stránku navštíví Petra, uvidí tam příspěvky od Dana, napíše k nim komentáře a diví se, že vy s tím stále nic neděláte a ač reagujete na všechno ostatní, Danovy pomluvy zcela přehlížíte. Vy si totiž myslíte, že se na stránce nic neděje, vůbec o ničem nevíte! Řešením je předání správcovství Petře, která jeho příspěvky vidí a může je odebrat. Nebýt jejího upozornění, nikdy byste se o takové pomlouvačné špíně vystavené na profilu vaší firmy nemuseli dozvědět! Holt ani správce nevidí vše, co se na jeho stránce děje...

Moje praxe u fanoušků byla ta, že jsem rozeslal odkaz na podvodný profil, který sebou podvedené lidi zablokoval – znemožnil jim tak nejen aby ho Nahlásili, ale také jim znemožnil vidět odkaz na mojí vlastní Facebook stránce! Není tedy divu, že se pod tímto odkazem nemohl nikdo z podvedených ozvat, protože o žádném odkaze ani nevěděl. Zřejmě bych měl být rád, že alespoň odkazy na mé články vidí všichni... (doufám tedy - naděje umírá poslední)

Pokud máte obavy, že byste také nemuseli vidět vše, co se děje na vaší stránce, pak si založte druhý profil, který budete používat výhradně na správcovství stránek. Důkladně si nastavte soukromí (žádní přátelé, nevyhledatelnost, vše viditelné pouze pro vás apod.), aby váš profil nikdo nenalezl a nemohl vás zablokovat. Mnohé firmy i samy uvádějí jméno osoby, která její stránku na FB spravuje (abyste měli možnost správce kontaktovat přímo), bohužel si tím ale neuvědomí výše uvedené riziko. Zakládání druhých profilů pro správu stránek je sice proti podmínkám Facebooku, ale takovéhle řešení blokace je zase v rozporu se zdravým rozumem – aneb když jsou správní lidé na správných místech.

Blokaci tedy pokud možno nepoužívejte a modlete se, aby někdo nezablokoval vás – může vám to způsobit obrovskou škodu a to aniž byste se o tom dozvěděli. Je to holt Facebook a jeho uměle vyvolané sláva, kterou si vůbec za svou „kvalitu“ služeb nezaslouží.

Líbil se vám tento článek? Tak ho SDÍLEJTE!

Klíčová slova:
facebook, blokace uživatelů, blokování, ingorace, stránky, zneužití

Komentáře: Blokace uživatelů aneb Facebook opět něco podělal - a tentokrát pořádně


Komentáře ke článku Blokace uživatelů aneb Facebook opět něco podělal - a tentokrát pořádně nejsou povoleny. Pokud opravdu potřebujete něco důležitého, použijte e-mail (uveden v patičce webu). Děkuji.